Tuhau merupakan salah satu
makanan tradisional masyarakat sabah. Tuhau mudah diperolehi kerana terdapat di
hutan – hutan Sabah. Suku kaum masyarakat yang majoriti menggunakan serta makan
makanantradisional ini ialah suku kaum Dusun/ Kadazan di Sabah.
Cara Membuat jeruk tuhau :
Bahan – bahan :
- udang
kering(satu bungkus yg harga rm1)- actualy optional, kalau tidak ada udang
kering pun boleh
- limau
kapas secukupnya (limau nipis)
- garam
dan ajino moto secukup rasa
- cili
api (mengikut selera anda, jika suka pedas, banyakkan cili padi)
- bunga
kantan yang segar (sebagai hiasan)- Optional..kalau tidak ada pun tidak
apa
Cara membuatnya :
- Tuhau
di hiris halus atau ditumbuk (boleh blender)
- Udang
kering d tumbuk bersama dgn tuhau
- masukkan
garam, aji no moto(MSG) dan cili api.
- Gaul
sebati, letak dalam mangkuk besar
- perahkan
air limau (boleh juga diganti dengan cuka makan)
- hirislah
bunga kantan halus2 dan gaulkan sekali dlm mangkuk tu.
- Peramkan
sampai 20 minit sebelum d hidangkan.
:: selamat mencuba :: J..
Bro mcm pic saya tuuna tuhau.. hihi.
ReplyDeleteBro mcm pic saya tuuna tuhau.. hihi.
ReplyDelete