AMPLANG
Produk SABAH (TAWAU)
Amplang adalah sejenis makanan ringan
berasaskan ikan. Ia pada kebiasannya berbentuk bulat dan berwarna putih.
Amplang merupakan salah satu produk yang berasal dari Sabah khususnya di daerah
Tawau. Keropok ini diperbuat daripada ikan tenggiri yang dicampur dengan tepung
kanji, di samping bahan bahan lain, dan kemudiannya digoreng.
Antara
bahan bahannya ialah isi ikan, tepung kanji, garam, gula, natrium bikarbonat,
MSG, dan telur ayam. Pemprosesan amplang adalah mudah dan ringkas.
Berikut ialah
langkah-langkah yang terlibat dalam pemprosesan amplang:
1.
Mengadun – Isi ikan
diadun bersama tepung kanji serta ramuan lain bagi membentuk doh.
2.
Membentuk – Doh
dibentuk menjadi ketulan silinder besar seberat 500 gram, kemudian
dipotong kecil secara melintang. Setiap potongan kecil tadi dibentuk silinder
sekali lagi dengan saiz yang lebih kecil sebelum dipotong halus.
3.
Memasak – Amplang
yang dipotong halus-halus digoreng di dalam minyak yang banyak selama lebih
kurang 30 minit sehingga benar-benar ranggup. Amplang sentiasa di kacau semasa
digoreng bagi mengelakkannya menjadi hangit.
4.
Mengetos – Sesudah
digoreng, amplang ditoskan bagi membuang sisa-sisa minyak.
5.
Pembungkusan dan
penyimpanan – Amplang yang sudah siap, dibungkus dalam plastik kedap udara
kemudian disimpan pada suhu bilik serta jauhkan daripada pancaran cahaya
matahari dan selamat daripada serangan serangga.
No comments:
Post a Comment