Monday, 2 December 2013

DURIAN MERAH



                                                             
Durian merah merupakan makanan tradisi orang Sabah khususnya di kawasan pedalaman Sabah, iaitu sekitar kawasan Daerah Telupid, Tongod, Penangah, Bukit Garam, Beluran dan beberapa kawasan yang lain. Menurut penduduk kawasan tersebut menyatakan isi durian merah ini adalah salah satu makanan tradisi mereka dan isi durian ini sangat bernilai sehingga pernah menjadi hantaran perkahwinan dalam tradisi orang suku kaum Sungai. Hal ini kerana isi durian merah sangat sedap, dan durian merah ini juga boleh menghasilkan minyak masak. Selain itu, kelebihan isi durian merah ini juga boleh dibuat jeruk dan tidak mudah rosak, maka boleh disimpan dalam jangka masa yang lama. Bahan tambahan dalam membuat jeruk juga tidak terlalu rumit, hanya perlu campur garam secukupnya tanpa bahan pengawet yang lain. Oleh kerana durian ini memiliki keunikkan dan kelazatan tersendiri, nilai harga durian merah sehingga kini masih sangat mahal. Kebiasaanya, penjualan durian merah mengikut saiz buah. Contohnya, buah yang besar dua biji atau tiga biji sudah berharga RM10.

No comments:

Post a Comment