Thursday 19 December 2013

BURAS (BURASA)


  Buras yang siap diikat dengan menggunakan daun pisang

Burasa adalah salah satu makanan khas masyarakat Sulawesi Selatan selain daripada Tumbuk. Makanan ini dikenal juga dengan nama lapat, lontong bersantan atau buras. Bentuknya hampir mirip dengan lontong cuma agak mampat dan dimasak dengan cara tersendiri. Burasa merupakan makanan wajib bagi masyarakat Sulawesi Selatan di hari lebaran yang bole disajikan bersama soto makassar ataupun sup ayam.
Makanan ini dibuat daripada beras yang dimasak terlebih dahulu dengan santan yang banyak hingga menjadi nasi lembut dan selanjutnya dibungkus dengan daun pisang. Biasanya dibuat menjadi dua bagian dalam satu ikatan (menggunakan tali rapia atau daun pisang) kemudian direbus hingga matang. Makanan ini juga biasanya ditemui diluar wilayah Sulawesi Selatan seperti Kalimantan dan beberapa daerah lain di Indonesia dan Malaysia seperti di Tawau, Sabah. Selain untuk hidangan di hari raya, burasa juga banyak dipilih sebagai makanan untuk bekal dalam perjalanan kerana mampu bertahan hingga 48 jam. Burasa ini biasanya dimakan bersama dengan sambal kacang, telur rebus atau sambal haban tetapi bagi masyarakat Bugis atau makassar lebih sering menjadikannya teman untuk makanan soto makassar, nasu lekku' (ayam masak lengkuas) atau makanan yang berkuah lainnya.






No comments:

Post a Comment