▲ Tepung sagu sebagai bahan utama untuk
membuat ambuyat
▲ Ambuyat yang siap untuk disajikan
Ambuyat merupakan sejenis hidangan yang
berasal dari bahagian batang dalam sagu sawit. Ia adalah bahan berkanji yang
hambar sama dengan ubi kanji. Ambuyat ialah sejenis makanan tempatan di Brunei,
serta Wilayah Persekutuan Labuan dan negeri-negeri Malaysia seperti Sarawak dan
Sabah di mana ia kadangkala dikenali sebagai linut. Ambuyat dimakan dengan menggunakan
garpu buluh yang dipanggil chandas, dengan menggolekkan kanji sekitar mata
garfu dan kemudian mencelupkannya ke dalam sos, di mana terdapat banyak jenis.
Sagu adalah tepung yang diperolehi daripada
pemprosesan teras batang rumbia atau "pohon sagu" (Metroxylon sago
Rottb). Tepung sagu memiliki ciri-ciri yang mirip dengan tepung tapioca atau
tepung ubi. Dalam resepi masakan, tepung sagu yang relatif sulit diperoleh
sering diganti dengan tepung tapioka atau tepung ubi sehingga namanya sering
kali ditukar, meskipun kedua-dua tepung ini berbeza.
No comments:
Post a Comment