Thursday, 19 December 2013

AMBUYAT


           ▲  Tepung sagu sebagai bahan utama untuk membuat ambuyat
  Ambuyat yang siap untuk disajikan


Ambuyat merupakan sejenis hidangan yang berasal dari bahagian batang dalam sagu sawit. Ia adalah bahan berkanji yang hambar sama dengan ubi kanji. Ambuyat ialah sejenis makanan tempatan di Brunei, serta Wilayah Persekutuan Labuan dan negeri-negeri Malaysia seperti Sarawak dan Sabah di mana ia kadangkala dikenali sebagai linut. Ambuyat dimakan dengan menggunakan garpu buluh yang dipanggil chandas, dengan menggolekkan kanji sekitar mata garfu dan kemudian mencelupkannya ke dalam sos, di mana terdapat banyak jenis.

Sagu adalah tepung yang diperolehi daripada pemprosesan teras batang rumbia atau "pohon sagu" (Metroxylon sago Rottb). Tepung sagu memiliki ciri-ciri yang mirip dengan tepung tapioca atau tepung ubi. Dalam resepi masakan, tepung sagu yang relatif sulit diperoleh sering diganti dengan tepung tapioka atau tepung ubi sehingga namanya sering kali ditukar, meskipun kedua-dua tepung ini berbeza.

No comments:

Post a Comment