Tapai biasanya didapati
di dalam bungkusan daun pisang dan ada juga yang menyediakan di dalam bekas
palstik untuk memudahkan proses pemerapan.
Pasti ramai di antara
kita tahu bahawa disebalik kemanisan tapai ubi tersirat juga khasiat kepada kesihatan
tubuh badan manusia. Kemanisan yang
selalu mendatangkan kebimbingan kepada si penggemar dikhuatiri mendatangkan
penyakit berbahaya seperti diabetes dan sebagainya.
Kelebihan
Tapai
Kajian sekumpulan
penyelidik Universiti Putra Malaysia (UPM), mendapati bahawa bacteria asid
laktik dikenali sebagai “Lactobacillus plantarum” dalam tapai pulut dan ubi
berupaya menghasilkan bahan nyah kuman berprotien, iaitu bakteriosin.
Ketua kumpulan penyelidik itu, Prof. Madya
Dr.Foo Hooi Ling, berkata bakteria itu bukan sahaja tidak berbahaya dan selamat
dimakan malah menyumbangkan kepada kesihatan perut serta usus.
Bakteria ini dan bakteriosinnya didapati
berupaya meningkatkana proses pencernaan makanan dan penyerapan zatnya. Ini
secara tidak langsung menambah daya tahan penyakit dan kesihatan badan.
Hasil kajian selama empat minggu terhadap
tikus juga mendapati ia bukan sahaja meningkatkan tahap kesihatan, malah
merendahkan tahap kolestrol.
Ini menunjukkan bakteria terbabit berpotensi
mencegah penyakit berkaitan kardiovaskular, dengan menyingkirkan kolestrol
berlebihan melalui usus .
No comments:
Post a Comment